четвртак, 29. август 2013.

Misli danas da ne brineš sutra

Vrlo lako sam usvojila principe hrono ishrane i nisu mi pali teško. Čak mi nije teško ni to što ne jedem slatkiše i voće jer znam da ću ih za mesec dana jesti potpuno normalno. Veoma lepo ide ovo mršavljenje, istini na volju holesterol luduje, ali mislim da znam kako ga mogu malo pripitomiti, iz tog razloga sam rešila da se još uvek ne sekiram. Oooo jesam bila tužna i jesam potonula kada sam videla rezultate lipidnog statusa, morala sam to odbolovati. No, vrlo brzo je mozak počeo da radi, da vraća film u nazad u vreme početnih bitaka protiv ovog okupatora mojih arterija. Prisetila sam se nekih dobijenih dvoboja, uzela knjigu u kojoj sam našla strategiju za bitku (tada) ponovo je iščitala, ponovo napravila strategiju, razgovarala o tome sa svojom nutricionistkinjom, pa i sa lekarom i digla glavu i krenula u novu borbu. Toliko za sada o holesterolu.

No, uskoro će se završiti skidanje viška kilograma, po procenama nutricioniste i lekara to će biti za mesec dana, dakle potrebno se polako pripremti za normalnu ishranu. Sada ima svega od povrća i nije teško, ali doći će zima ne želim da zbog nepripremljenosti uletim u ranije zamke. Ovog momenta preokupacija mi je na kečapu koji volim na pici, a nju ću moći da jedem, tačnije verovatno mogu i sada ali ću ipak sačekati da završim ovaj krug.

Kako ne želim da jedem gume,  nepotrebni šećer u hrani, razne zgušnjivače, ,,E" dodatke i ostale stvari odlučih da napravim ,,zdrav" kečap! Pa evo recepta, mog izmišljenog, ukusan je već je oproban pre nedlju dana. Krstim ga ,,hrono kečap"  :D

Hrono kečap

Potrebni sastojci:
5kg paradajza
2 supene kašike soli
list peršuna
list bosiljka
maslinovo ulje
konzervans

Uzmite 5 kg paradajza, operite ga i isecite u komade. Sve stavite u šerpu najbolje pliću, preko njega 2 supene kašike soli (kasnije probajte pa dodajte ako vam bude trebalo još). Sve izmešajte i stavite da se kuva.


Kuvajte na jačoj vatri u početku, povremeno promešajte, kasnije smanjite vatru i češće promešajte. Pred kraj stalno mešajte.Kad je paradajz bio raskuvan u par navrata sam mutila i mikserom, lepše se sjedini.
Onog momenta kada prođete varjačom i vidite dno šerpe, dodajte začinsko bilje. Ovog puta to su bili peršun, bosiljak i celer, sledeći put ću dodati peršun i origano. Tada dodajte i konzervans, možda bi moglo i bez njega, ali nisam htela da rizikujem da mi se pokvari.


Još malo izmiksajte


Nastavite sa kuvanjem na tišoj vatri i mešanjem dok dobro ne budete videli dno šerpe :)


Tada ugasite vatru i linite maslinovog ulja, nakon toga dobro promešajte da se lepo sjedini sa paradajzom.Napunite čiste tegle, zatvorite ih, potom ih na kratko okrenite naopako i vratite u prvobitan položaj. Hrono kečap je gotov :DOsim na picu, može se dodavati i u ostala jela. Pravila sam picu sa njim, probana je, ukus se dopao svima koji su jeli, naravno i recept je podeljen :) Sada se već krčka i u drugim domovima.

3 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.