среда, 09. октобар 2013.

Omlet od šampinjona
Kad pogledate za doručak stvarno postoji veliki izbor namirnica i raznih jela koja dolaze u obzir, no sve se na kraju svodi na to da li nešto volite da jedete ili ne i onda može da se desi da budete ograničeni. Meni se to dešavalo. Za doručak mogu da se pojedu jaja tri puta nedeljno, mlečni proizvodi tri puta nedeljno, u stvari da budem preciznija, do tri puta nedeljno. Bilo bi jako dobro za doručak imati i kuvane žitarice. Kad bi tako bilo i kad bih ja volela da jedem kuvane žitarice problema ne bi bilo. Avaj, problema ima jer ih ja ne volim jesti. Nisu mi ukusne i ne čine mi zadovoljstvo, pa sam iz tog razloga imala problem i mlečni proizvodi su mi bili zastupljeniji u doručku nego što se to preporučuje.

Kombinacije za doručak koje sam uspela da smislim se svode na : pitu od heljdinih kora sa sirom uz razne dodatke povrća, pitu od heljdinih kora sa mesom, jaja na sto načina i sendviče. Zahvaljujući ostalim autorima bloga i predlozima za namaze koji idu u sendviče nekako sam se uklopila, do tada sam baš bila u problemu. 

Ovog puta vam predstavljam svoj današnji doručak, omlet sa šampinjonima, iznenadila sam se koliko je bio ukusan, a baš sam bila sumnjičava ;)

Tiganj koji imam, a da ne lepi hranu za sebe, je mali i ne bih mogla omlet u njemu spremiti. Ne volim da vidim živo jaje u tanjiru, a to znači da omlet moram okrenuti i ispeći ga sa obe strane. Uzela sam šerpu, sipala mrvu maslinovog ulja, kad se ono ugrejalo dodala šampinjone sečene na listove (4 pečurke) i parče praziluka sečenog na kolutove. Kao i uvek, vatra je tiša i par minuta se ovo da kažem dinstalo, jer se pržilo nije.


Zatim sam dodala sitno iseckane ljute papričice, jedno desetak koturova i stišnjenu šunku, takođe sitno seckanu. Sve je ostalo na istoj vatri uz povremeno mešanje.


Treba ostaviti malo da bi paprika odmekla i stišnjena šunka malo porumenila. U međuvremenu sam isekla malo paradajza na tračice, više mesnatog dela, onaj sočniji sam iskoristila za pravljenje salate koja ide uz ovaj doručak. Naravno i glavni sastojak ovog doručka, dva izlupana jajeta kojima sam dodala peršunovog lista. 

Kad je stišnjena šunka porumenela nalila sam jaja, preko njih posula seme lana i dodala paradajz. Velike su polemike oko celog zrna lana koji se koristi u ishrani. Meljem ga i dodajem kada mi se taj ukus uklapa u ostale namirnice. To su mahom mlečni proizvodi i testa, ali uvek dodam i celih semenki. Zašto? Zato što volim da ih grickam, lepo mi izgledaju, a u svakom slučaju su izvor dijetnih vlakana i izuzetno prijaju probavi. Kada mi se ne uklapaju ukusom sa ostalim namirnicama, dodajem ih cele. 

Sada vatru treba još smanjiti i pustiti da se omlet polako peče. E onda je nastao problem, ako ostavim samo sa te strane da se peče ostaće mi živa jaja od gore, a to ne volim i imam odbojnost ka tome. Ako ostavim da se omlet duže peče da bi jaja od gore bila pečena osušiće se sa donje strane a ostati gnjecavo sa gornje. Morala dam nekako okrenuti ova jaja i ispeći ih i sa druge strane. Nikako to u šerpi nije moglo da se izvede sa lopaticom pa sam na šerpu stavila plitki tanjir i izvrnula je naopako. Omlet je završio u tanjiru iz koga sam ga vratila u šerpu, naravno, nepečenom stranom ka dole.


Moj problem je bio rešen :)  Za koji minut omlet je bio gotov, na isti ovaj način je završio i u mom tanjiru i to pečen sa obe strane, a u jednom komadu!

Omlet od šampinjona

Uz čaj od zove sa stevijom i limunom koji se pije nakon pola sata od doručka i  kojeg sam odmah skuvala jednu litru i još uvek ga sa uživanjem pijuckam, salatu od paradajza i tonus hleb sa dodatkom raži ovo je bio divan i ukusan doručak.

Hrono doručak - omlet od šampinjona

2 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.