понедељак, 13. јануар 2014.

Piletina i kelj
Za ručak se preporučuju jača mesa, što se piletine tiče tu spadaju batak i karabatak. Kuvano meso baš ne volim, sem kada je prilično začinjeno i skuvano u vidu gulaša. Tako da kod mene u tanjiru obično završava grilovano ili pečeno meso. Pošto sam sebe ubedila da volim kelj i prokelj sada je trebalo njih i skuvati a da ja i dalje ostanem ubeđena da ih volim :)  Onaj ko nije ljubitelj ovog povrća razumeće šta želim da kažem. Uspela sam da ostanem ubeđena :)
Od kada sam kupila draj kuker nikada u njemu nisam uspela ništa da pripremim na ringli, jednostavno mi nije polazilo za rukom. No, našao je on svoju primenu u mojoj kuhinji i prilično često ga koristim, ali kao tepsiju za pečenje malih količina mesa ili pita.

Tako je bilo i ovaj put, sa tiganja skinem dršku, a sa poklopca onaj deo za otvaranje tiganja, ja ga zovem hvatalica :)  U tiganj stavim piletinu, sa obe strane je posolim i utrljam đumbir u prahu. Potom odignem kožu i isti taj postupak uradim. Nakon toga kožu lepo složim na svoje mesto. U tiganj dodam i malo kože sa leđa pileta. A od leđa skuvam supu.
Poklopim tiganj i sve zajedno stavim u vrelu rernu. Jedno vreme pečem na najjačoj temperaturi, a onda je smanjim negde između 180 i 200* C.

Zavirim koji put da vidim da li je pečeno, mada je potrebno isto vremena kao i kada se peče u tepsiji, više po mirisu procenim nego po satu. Dobijete prelo pečene batake i karabatake, a i veoma ukusne. Budu i sočni, ne osuše se.
 
Dok se pile peče priprema se kelj. Iseckate kelj na kocke, ovaj moj je bio nešto bledunjav. Takođe očistite nekoliko glavičica prokelja i zasečete ih u krstić u podnožju. To uradite špicastim i oštrim nožem, tako će se ravnomerno sukuvati svuda. 

Zatim na malo masnoće izdinstate luk, na njega dodate kelj. Dinstate na tišoj vatri i stalno dodajte po malo vode, samo toliko da ogrezne i da može da se krčka. U šerpu dodate sveže mlevenog paradajza, belog luka, lovorov list, Aleva natur začina i malo crvene paprike. Pred sam kraj kuvanja dodate glavičice prokelja i peršunov list. Za par minuta prokelj je skuvan zato nemojte dodavati dodatno vode. Zaista je bilo ukusno.

 Naravno bilo je i supe koja se kuvala od ostatka pileta, s tim što je belo meso ostalo za večeru ;)
U draj kukeru može i veća količina mesa da se ispeče.Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.