четвртак, 13. новембар 2014.

Izazov broj 1 - slatkiši

Počinjem od slatkiša jer su oni kamen spoticanja sve vreme primene hrono ishrane. Čovek prosto voli ukus slatkog, ako je to slatko u isto vreme i kremasto pa još čokoladasto upadamo u veliko iskušenje. Ok, reći će neki da će se odreći slatkog bez problema i blago njima! Pozabavila bih se onom velikom većinom drugih ljudi kojima će to biti najveći kamen spoticanja i razlog zbog koga mogu odustati. 
Dakle, šta je cilj ovog teksta?

Naučite sebe kako da gledate slatkiše!


Koliko god se čovek uzdržavao, uskraćivao i potiskivao svoju želju da posegne za tim slatkim namirnicama koje se tope u ustima, verujte, ako to bude jedini način kontrole vratiće mu se u deset puta jačem obliku i  sebe će jednog dana zateći u situaciji da brzinom svetlosti guta milku od 300g ili da sa punom kesom slatkiša izlazi iz prodavnice ili da velikom kašikom jede sladoled od pola kilograma. 

Nakon toga sledi samokritika, samookrivljavanje, presabiranje koliko je izgubio a koliko se trudio i lišavao do tada. Nije tu kraj, onda ide sumnja, preispitivanje, zaključak da je život jedan i da nema smisla uskraćivati se malih slatkih zalogaja. A nakon toga sledi odustajanje praćeno nezadovoljstvom. Eto tako nekako to ide. Iz tog razloga je važno da slatkiše posmatramo realnim očima gospodina mozga!

Dobro, hajde sada da uzmemo na primer ovaj slatkiš, zašto ovaj? Zato što se pravi za pola sata, zato što se dobije ogromna količina, zato što je izdašan i u odnosu na to nije skup, zato što ga velika većina guta kako pogledom tako  kašikom, zato što se topi u ustima, zato što.........Mogu nabrajati do sutra! Sto razloga ću naći zašto!

 
 
E sve to zašto je bilo i ZA, zar ne?

A sada da vam kažem kako ga treba gledati. Kako se ja borim sa ovim? Postavljam sebi pitanja i dajem na njih odgovore! Dokle? Dok ne ubedim sebe da ne treba da ga pojedem. Uspem li svaki put? Ma ne! Živ sam čovek, aman ljudi! Ali je jedna stvar neobično važna u celoj ovoj priči, a to je da u usta nisam stavila ništa slatko dok sam kilograme skidala, ali ništa! Taj deo je neobično važan u samom procesu mršavljenja, to je važno da znate.

Dakle,

Šta ima u ovom kolaču?

Realno gledano, NEMA NIŠTA ŠTO NAŠEM ORGANIZMU TREBA, ali ima previše onoga ŠTO MU ŠKODI I SMETA!

Idemo redom, prepun je aditiva, veštačkih boja, veštačkih ukusa i TRANS MASNIH KISELINA!!!  Znači li vam šta to?

Pazite, masnoće se dele na zasićene i nezasićene.

Zasićene masnoće se nalaze u namirnicima životinjskog porekla i najviše ih ima u mesu. Dr Ana kaže da su nam one, zasićene masnoće, ujutro neophodne da bismo stvorili onaj dobar zaštitni holesterol, većina je verovatno čula za njega - HDL.

E sad, nezasićene mogu biti polinezasićene i mononezasićene. Mononezasićene se nalaze u maslinovom ulju, a polinezasićenih ima u lešniku, bademu...

Ono što je važno je to da su nezasićene masti dobre u svom izvornom obliku i tada se nalaze u ,,cis" formi, ALI  njihovom preradom u industriji one se procesom hidrogenizacije ili delimične hidrogenizacije  iz tečnog stanja (biljna ulja su tečna) prevode u čvrsto stanje ili nazovite to biljnu mast i nastaju OPASNE TRANS FORME!

To su te TRANS MASNE KISELINE veoma opasne za naše zdravlje!

Sada se već pitate zašto vam ovo pričam, zato što su slatkiši prepuni hidrogenizovanih i delimično hidrogenizovanih biljnih ulja tj. TRAS MASNIH KISELINA! 
Dakle u ovom kolaču trans masnih kiselina ima u: korama (gotove), šlagu, plazma keksu i čokoladi. Ovaj kolač, lep na oko i veoma ukusan je ČIST OTROV!

Za razliku od ovakvog kolača, bakine gurabije su melem za naše telo, ali problem za kilograme.

Dakle, ovaj kolač je gomila šećera i opasnih trans masnih kiselina. U njemu nema PROTEINA koji nam trebaju, nema VITAMINA ni MINERALA, on je lepo upakovana gomila šećera i štetnih masnoća. Loš je za naše zdravlje i odličan za nagomilavanje kilograma.

Za one koje zanima malo više o ovome sledi par fotografija, pažljivo ih pročitajte, a onaj kolač gore je RASKRINKAN, OGOLJEN I PROTERAN! Bezvredan je i nevažan! 

Eto takav divan vodim sama sa sobom kad  ispred mene iskoči nešto ovako lepo, kremasto i čokoladasto. Uvek razmišljajte o tome ŠTA IMA U TOME ŠTO ŽELITE DA POJEDETE I DA LI VAM TO KORISTI ILI ŠTETI.


Kako ćete znati da neka namirnica ima trans masne kiseline? Tako što ćete pročitati etiketu na proizvodu, istini na volju najčešće će vam trebati lupa, gde god piše da sadrži hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana biljna ulja znajte da su tu trans masne kiseline. 


 
Dakle, dobri su lešnici i bademi (hrono ishrana ih preferira), ali u vremenu i količini koji vam savetuje nutricionista iz Centra. Loše je sve sto sadrži hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana biljna ulja tj. trans masne kiseline.Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.